Arbuus
Riik: Taimed Plantae
Hõimkond: Õistaimed Magnoliophyta
Klass: Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts: Kõrvitsalaadsed Cucurbitales
Sugukond: Kõrvitsalised Cucurbitaceae
Perekond: Arbuus Citrullus
Avamaale võib taimed istutada
alles pärast öökülmaohu möödumist, meil tavaliselt juuni 2.
nädalal. Arbuusitaimede istutamisel kasvukohale tuleb olla
ettevaatlik, et ei vigastaks taime juuri. Istutamisel tekkinud
vigastustest taastuvad taimed aeglaselt ja see võib tekitada kuni
paarinädalase kasvuseisaku. Samuti tekib kasvamaminekuga probleeme,
kui taimed on pot-tidesse liiga kauaks jäänud. Kindlasti tuleb enne
istutamist ning hiljem taimede juurdumisel kasvukohal arbuusi
korralikult kasta. Ava-maale istutatakse taimed kas üherealiselt
vahe-dega 40-90 cm x 100-140 cm või kaherealiselt peenrasse nn
malelauakujuliselt, istutades vahedega 60-80cm. Taimedele parema
soojusrežiimi tagami-seks võiks nad istutada musta multšikanga või
kile sisse tehtud aukudesse – see ei ole ilmtingimata vajalik, kuid
kiirendab siiski tuntavalt taimede kasvu. Küll aga peaks avamaal
kasvatades taimed pärast istutamist katma kattelooriga, mis tuleb
õitsemise ajaks eemaldada.
Taimed kasvatatakse katmikala
tarbeks ette sama moodi nagu avamaalegi, külvi võib teha siiski
mõned nädalad varem. Kasvuhoonesse istutatakse taimed tavaliselt
mai keskel. Taimedel võib lasta kasvada mööda maapinda roomates
või siis sarnaselt kurgiga üles sidu-da spaleertraadile. Üherealise
istutuse korral pannakse taimed 40-50 cm vahedega ning ridade vaheks
jäetakse 80-100 cm. Kaherealise istutuse korral on ridade vahe
peenras 40-60 cm ja peenarde vahe 120 cm, taimede vahe reas jäetakse
ikka 40-50 cm. Kohe pärast kasvu-kohale istutamist seotakse taimed
nööri abil spaleerile. Kui latv ulatub spaleertraadini, lastakse
sel veel 30-40 cm kasvada ja siis kärbitakse latv. Taime alumise osa
(40-50 cm kõrguseni) külgvõrsed lõigatakse ära, kõrgemal
olevaid kärbitakse 5-6 lehe tagant.
Arbuusitaimi tuleb katmikalal
korralikult kasta. Arbuus eelistab niisket mulda ja kuiva õhku.
Seepärast tuleks kasta harva, kuid põhjalikult. Tundlikkus kõrge
õhuniiskuse suhtes on ka põhjus, miks arbuusi ei soovitata
kasvatada ühes kasvuhoones kurgiga, kes vastu-pidiselt eelistab
kõrget õhuniiskust. Arbuus sobib ühte kasvuhoonesse pigem
tomatiga. Kui siiski kasvatatakse kurki ja arbuusi ühes kasvuhoones,
tuleks arbuusid istutada uksele lähemale, kus õhk on
kuivem.
Õitsemise ajal on oluline, et kasvuhoone uksed/aknad
oleksid päeval avatud, nii pääsevad tolmeldajad paremini ligi.
Ühele taimele jäetakse 2-3 vilja kasvama, ülejäänud
eemalda-takse. Samuti tuleks ära lõigata need kõrgemal asetsevad
külgvõrsed, mis vilju ei kanna, see parandab taime valgustingimusi.
Kasvavad viljad võivad oma raskuse all taime küljest lahti
rebeneda. Selle vältimiseks tuleks viljad, kui nad om kasvanud umbes
õuna suuruseks, asetada võrgu sisse ja riputada nööri abil
spaleertraadi külge. Kasvuhoones võib esimesi arbuusivilju saada
alates juuli lõpust.
Mingis mõttes reedab arbuusi küpsust tema
küljes ripnev viljavars. Kui viljavars on värske ja roheline, peab
arbuus suure tõenäosusega veel mõned päevad küpsema.Ühtlaselt kolla-kaks tõmbunud, kuid veel kindlalt vilja küljes
olev viljavarre jupp näitab, et arbuus on val-minud. Seevastu täiesti
kuivanud ja vilja küljest kergelt eemalduv vars võib viidata
üleval-mimisele.
Korjaja peab olema teadlik sortidest, ning oskama vahet teha küpsusastmel. Kuivanud köitraod ja sabake, millega vili kinnitub varrele, ei näita veel vilja valmimist. Parim näitaja on arbuusi ühtlane värvus, ka seal, kus nad puutuvad maaga kokku. Arbuusid peavad olema läikivad. Ei tohi jätta arbuuse päikese kätte või sinna, kus nad võivad saada päikesepõletuse. Arbuusid tuleb korjata hoolikalt käsitsi, nad võivad puruneda.Arbuus talub suhteliselt hästi transporti ja viljad järelküpsevad pärast koristamist. Transportimisel soovitatakse mitte teha liiga suurt kuhja, kuna alumised arbuusid võivad puruneda.
Arbuusi vilja kutsutakse samuti arbuusiks. Valminud viljaliha on roosakas-punane, harvemini valge või kollane, õrn ja meeldiva maitsega. Arbuusid jagunevad nn emasteks ja isasteks viljadeks. Emasviljadel on varre vastaspool ehk põhja õnaruses suurem puitunud laik, isasviljadel on see tilluke. Väidetavalt on “emased” arbuusid magusamad, “isased” hapukamad ehk toored.
Võitlus haigustega.
Antraknoos, peronosporoos, fusarioos - haigused, mis kahjustavad arbuuse. Antraknoosi ja peronosporoosi hoitakse kontrolli all fungitsiididega piserdamisel, fusarioosi ei saa kontrollida keemiliste fungitsiidide abil, selleks tuleb vaida sellele haigusele vastupidavaid sorte.
Võitlus umbrohtudega.
Umbrohtudega võitlus omab olulist tähtsust kõrgekvaliteediliste arbuuside saamisel. Suhkrute sisaldus võib olla oluliselt madalam, kui umbrohud varjutavad arbuuse ja konkureerivad nendega. Must kile aitab võitluses umbrohtudega varajases kasvustaadiumis. Seal, kus kilet pole, tuleb ridadevahelises harimises kasutada herbitsiide.
Võitlus kahjuritega.
Kurgimardikad ja melonitäid on arbuusi kõige ohtlikumad vaenlased. Soovitatakse jälgida külvi- ja istutusjuhendeid, kurgimardikate vastu kasutada insektitsiide.
Enamikule arbuusisortidest on Eesti suvi liiga jahe ja lühike, mistõttu nende viljad meie oludes ei
valmi. Siiski on ka sorte, mida meiegi avamaal edukalt kasvatada
saab. Eestis siiski on avamaal kasvatamiseks vaja vähemalt katteloori.
Arbuus on palju enamat kui lihtsalt värskendav suvine
suupiste. Aina enam kliinilisi katseid toitumisteaduste vallas
tõendavad, et tegemist on tõelise ravitoiduga. Arbuus sisaldab
palju vett ja puuviljasuhkruid, lisaks on selles A-, C-, E- ja
D-vitamiini, erinevaid B-grupi vitamiine, rauda, kaltsiumi,
magneesiumi, mangaani, kaaliumi, fosforit, tsinki, fluoriidi ja
seleeni.Arbuus sisaldab keskmiselt 90% vett ja 100 grammi kohta vaid
ligikaudu 40 kilo-kalorit. Arbuusi seemnete kaalust moodustab
neljandiku D-vitamiinirikas õli.
Arbuusi toitumisalane teave 100 g kohta
| Aine | Mass | RDA(%) |
|---|---|---|
| Süsivesikud | 7,55 g | |
| Rasvad | 0,15 g | |
| Valgud | 0,61 g | |
| Tiamiin (vitamiin B1) | 0,033 mg | 3 % |
| Riboflaviin (vitamiin B2) | 0,021 mg | 1 % |
| Niatsiin (vitamiin B3) | 0,178 mg | 1 % |
| Pantoteenhape (vitamiin B5) | 0,045 mg | 4 % |
| Püridoksiin (vitamiin B6) | 0,221 mg | 3 % |
| Foolhape (vitamiin B9) | 3 μg | 1 % |
| Vitamiin C | 8,1 mg | 14 % |
| Kaltsium | 7 mg | 1 % |
| Raud | 0,24 mg | 2 % |
| Magneesium | 10 mg | 3 % |
| Fosfor | 11 mg | 2 % |
| Kaalium | 112 mg | 2 % |
| Tsink | 0,1 mg | 1 % |
| Energiat 30 kcal (130 kJ) | ||
Arbuusi tervisele kasulikud omadused
Arbuus
sisaldab suurel hulga lükopeeni ja teisi karotenoide nagu luteiini
ja beetakaroteeni. Neil antioksüdantidel on leitud väga palju
tervisele kasulikke omadusi: immuunsüsteemi tugevdamine, südame ja
veresoonkonna haiguste ennetamine ja diabeedi vastane toime.
Antioksüdandid võitlevad vabade radikaalidega, mis põhjustavad
keha vananemist ning oksüdatiivset stressi.
Kaitseb vähi eest.
Hiinas leiti epidemioloogilise uuringu
põhjal, et arbuusi söömine vähendab vähi tekke riski. Lükopeen
ning A- ja C-vitamiin on tuntud selle poolest, et aitavad ennetada
paljusid vähi liike nagu rinnavähk, eesnäärmevähk, emakavähk,
kopsuvähk ja soolestikuvähk.
Alandab vererõhku ja parandab veresoonte seisukorda.
Kaalium
ja mangaan aitavad vererõhku reguleerida ning antioksüdandid
parandavad veresoonte tervist.Arbuus aitab toota kehas
lämmastikoksiidi, mis aitab hoida veresoonte elastsust ja vähendada
oksüdatiivse stressi kahjulikku mõju.
2012. aastal avaldatud uurimuses kirjeldati, kuidas keskealistel
ülekaalulistel kõrgvere-rõhktõvega patsientidel paranes pärast
kuue nädala pikkust arbuusiekstrakti tarbimist üldine veresoonte
tervis ja langes vererõhk. Veresoonte võimetus korralikult laieneda
ja kokku tõmbuda on ateroskleroosi (veresoonte lupjumise) esimene
tunnus. Teadlased loodavad leida, et kui arbuus aitab seda protsessi
ümber pöörata, siis on see suurepärane alternatiiv kolesterooli
alandavatele ravimitele, millel on tervist kahjustavad kõrvalnähud,
nagu näiteks südamelihase kahjustumine.
Võitleb metaboolse sündroomiga.
Metaboolne sündroom ehk
insuliiniresistentsuse sündroom on ainevahetushäire, mis põhineb
organismi ebapiisaval reageerimisel insuliinile. Sellele viitab
suurenenud vöö-ümbermõõt ja kõrgenenud veresuhkur. Metaboolset
sündroomi peetakse diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste
tugevaks riskiteguriks.
Katsed laborirottidega on näidanud, et arbuus parandas oluliselt
ülekaaluliste metaboolse sündroomiga loomade üldist tervist. See
on huvitav ja teedrajav uurimus, mis aitab ümber lükata arusaama,
nagu oleks puuviljade tarbimine II tüübiga diabeedi korral
ilmtingimata kahjulik.
Arbuusiseemned on head valguallikad.
Arbuusi seemneid ei
pea sugugi välja sülitama, vaid hoopis kasulikum on need ära süüa.
On leitud, et need on suurepärased täisväärtusliku taimse valgu
allikad. Seemneteta arbuusid võivad olla mugavamad süüa, kuid see
näitab, et tegemist on aretatud taimega, mis ilma inimese
sekkumiseta ise paljuneda ei saa ja ei ole sama kasulik kui looduslik
taim.
Tõstab seksiisu.
Arbuusi on nimetatud ka looduslikuks
Viagraks, kuna see sisaldab rikkalikult aminohapet tsitrulliini, mis
lõõgastab veresooni ja võimaldab parema verevarustuse. See on
sarnane farmaatsiatööstuse poolt pakutava potentsiravimi toimega.
Suures koguses arbuusi ja eriti selle koore söömisel reageerib
tsitrulliin kehaensüümidega, muutudes arginiiniks – aminohappeks,
mis tuleb kasuks südamele, vereringe- ja immuunsüsteemile.
Vähendab põletikku.
Arbuusis sisalduvate vitamiinide,
mineraalide ning antioksüdantide kombinatsioon aitab kehas vähendada
põletiku taset ning vähendab ka liigesepõletikku.
Puhastab neerusid.
Arbuusid toimivad neerudele nagu
puhastusvahend, aidates eemaldada ladestunud soolasid ja muid jääke,
vähendades neerukivide tekke riski. Arbuusi suur kaaliumi ja vee
sisaldus toimib soolasid lahustavana, vähendab veres kusihappe
jääkide hulka ja aitab kehast üle-liigset vett välja viia.
Aitab liigese valulikkuse puhul.
Kui liigesed valutama kipuvad,
tuleks nii hommikul kui õhtul süüa vähemalt pool kilo arbuusi.
Mõne päeva pärast peaks niisuguste söögikordade varal valud
tublisti vähenema.
Hemorroidid.
Hemorroidide (pärakukomude)
veritsemise puhul pesta pärakuots puhta veega ja asetada sellele
arbuusimahlas niisutatud tampoon.
Hea uni.
Igapäevane arbuusisöömine tagab hea une.
Kõhu kinnisus ja -lahtisus.
Vaevav kõhukinnisus kaob nädala
jooksul, kui pidada arbuusidieeti: tarvitada selle aja jooksul iga
päev vaid 1 kilo arbuusi viljaliha.
Kõhulahtisust ravib kange tee
joomine, mille järel süüa ära suur tükk arbuusi.
Klaas arbuusimahla (või suur tükk
arbuusi) vähendab üsna ruttu kõrvetised.
Normaliseerib soolestiku tööd,
soodustab kolesterooli ja šlakkide väljaviimist organismist ning
omab diureetilist efekti. Arbuusis on südamele vajalikku kaaliumit,
mis teiste diureetikute kasutamisel organismist välja viiakse.
Näonaha hoolduseks.
Näonahka toidab suurepäraselt supilusikatäis arbuusimahla
segatult supilusikatäie pärmi ja sama suure hulga meega. Segu
tuleb enne näole kandmist pimedasse panna ja hoida, kuni see
paar-kolm korda suuremaks on paisunud. Pärast maski eemaldamist
niisutada nägu arbuusimahlaga.
Kuivale nahale teeb meeldiva
teene kaerahelveste (3 spl) ja arbuusimahla (5-6 spl) segu, mida on
enne näole kandmist lastud paisuda. Mask kanda näole veerand
tunniks.
Säilitamine
Arbuuse marineeritakse tavaliselt suurtes nõudes tervelt, neile
auke sisse torkides. Viiludena marineeritav vili tuleks lõikuda
niisugusteks tükkideks, et need näiteks 3liitrise purgi suust sisse
mahuvad. Purk täita nendega tihedalt.Siis valada peale keev
vesi, mis veerand tunni pärast lõikudelt teise nõusse kallata.
Lahusele lisada (3liitrise purgi korral) 100 grammi suhkrut ja 50
grammi soola ning lasta see paariks-kolmeks minutiks keema. Seejärel
lisada sada grammi söögiäädikat (6%) ning kuni purgi servani
arbuusidele valada. Kaanetada kohe.
Arbuusi sorte
ARBUUS Rosario H

http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/138-rosario-h-arbuus.htm
Varajane sort, mis talub hästi ka ebasoodsamaid ilmastikutingimusi ja madalamaid temperatuure. Tumerohelise koorega vili on ümar 3 kuni 4 kilo roosakaspunase viljalihaga, erakordselt magus ja mahlane. Taim on kompaktne, võrsed kuni 1,5m. Suhteliselt haigustekindel.
ARBUUS Sugar Baby

http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/746-arbuus-sugar-baby.html
Varajane. Tumerohelise koore ja tumeroosa viljalihaga 2-4 kg. ümar vili. Seemned väikesed. Taim kompaktne, 1,5 m võrsetega.
Ettekülv või otsekülv mai-juuni. Istutada samale sügavusele. Käsitsi tolmeldamine suurendab saaki.
Ettekülv või otsekülv mai-juuni. Istutada samale sügavusele. Käsitsi tolmeldamine suurendab saaki.
ARBUUS Asahi Miyako F1

http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/2598-harilik-arbuus-asahi-miyako-f1.html
Väga varajane. Crimson-sweet tüüpi supermagus hübriid. Triibulise õhukese koorega, punase viljalihaga. Keskmise suurusega vili. Taim kompaktne 1,5 m võrsetega.Haigustekindel.
ARBUUS Baggio F1

http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/2601-arbuus-baggio-f1.html
Väga varajane. Sugar baby tüüpi saagikas hübriid. Mustjas-rohelise koorega ümar vili 72 päevaga. Umbes 5-7 kg punase, magusa ja tiheda viljalihaga. Taim vastupidav mitmele taimehaigusele.
Harilik piparmünt
| Riik: Taimed | Plantae |
| Hõimkond: Õistaimed | Magnoliophyta |
| Klass: Kaheidulehised | Magnoliopsida |
| Selts: Iminõgeselaadsed | Lamiales |
| Sugukond: Huulõielised | Lamiaceae |
| Perekond: Münt | Mentha |

Piparmünt
(Mentha
× piperita)
on huulõieliste
sugukonna mündi perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaim. Piparmünt on vesimündi
(Mentha aquatiaca)
ja rohemündi
(Mentha spicata)
hübriid, mis on saadud 1696a Inglismaal looduslike liikide ristamisel. Inglismaalt levis piparmündi
kasvatamine Euroopasse
ja Aafrikasse.
Tänapäeval leiab piparmünti metsistununa Kesk- ja Lõuna-Euroopas.
Piparmünti on rahvapäraselt nimetatud
vehvermintsiks.
Taim on 30–60 cm kõrgune, soodsal kasvukohal võib kasvada ka 80 cm kõrguseks. Kandiline vars on püstine,
peaaegu paljas. Lehed on piklikud või süstjad,paljad mõnikord alumisel pinnal roodude kohal karvased, teravalt saagja servaga. Tavaliselt tumerohelised, kuid mõnikord värvuvad punakaks. Lehed on risti vastakuti. Leherootsud on 6–8mm pikad. Õisik on tihe, tähkjas. Õied paiknevad võrse tippudes õiemännastes ülalehtede all.Õied on pisikesed, mõlemasoolised või ainult tolmukatega, kilbikujuliste tupplehtedega. Õiekroon on paljas, valkja putkega ja roosa või lillaka äärisega, lehtrikujuline, neljaosaline. Vili on neljaosaline pähklike, mis moodustub üsna harva, kuna kõik õied on peaaegu steriilsed. Õitseb kaua, juulist septembrini. Korjatakse enne õitsemist tipmisi võrseid või lehti. Vars ravimiks ja toitude maitsestamiseks ei kõlba liigamõru maitse tõttu. Hea meetaim.
Piparmündil meie tingimustes reeglina seemned ei valmi ja kui valmivadki, ei anna vanematega sarnaseid järglasi.
Paljuneb maa-aluste võsunditega. Paljundatakse juuretükkidega või pistokstega.
Värske piparmündi toiteväärtus ja biokeemiline koostis
Toitained| Toitained | Väärtus 100 g kohta | Ühik |
|---|---|---|
| Vesi | 78,65 | g |
| Kalorsus | 70 | kcal |
| Valgud | 3,75 | g |
| Lipiidid | 0,94 | g |
| Tuhk | 1,76 | g |
| Süsivesikud | 14,89 | g |
| Kiudained | 8,0 | g |
| Vitamiin | Väärtus 100 g kohta | Ühik |
|---|---|---|
| C | 31,8 | mg |
| B1 | 0,08 | mg |
| B2 | 0,27 | mg |
| B3 | 1,71 | mg |
| B5 | 0,34 | mg |
| B6 | 0,13 | mg |
| A | 212,0 | μg |
| Folaadid | 114,0 | μg |
| (1 g = 1000 mg; 1 mg = 1000 μg) | ||
| Toiteelement | Väärtus 100 g kohta | Ühik |
|---|---|---|
| Kaltsium (Ca) | 243,0 | mg |
| Raud (Fe) | 5,08 | mg |
| Magneesium (Mg) | 80,0 | mg |
| Fosfor (P) | 73,0 | mg |
| Kaalium (K) | 569,0 | mg |
| Naatrium (Na) | 31,0 | mg |
| Tsink (Zn) | 1,11 | mg |
| Vask (Cu) | 0,33 | mg |
| Mangaan (Mn) | 1,18 | mg |
Köögis kasutamine
Kasutatakse väga erinevate soolaste ja magusate roogade maitsestamiseks.Mündilehtedega võib maitsestada kõiki puu- ja köögiviljasalateid,eriti punapeedi- ,kartuli-, ja lihasalateid, köögiviljasuppe,kapsea- kaunvilja-, ja lihatoite, praetud ja keedetud kala.Värske mündikaste sobib hästi grillitud või küpsetatud liha või kala juurde.
Meeldivalt vürtsika ja värskendava lõhnaga piparmünditeel on
rahustav ja valuvaigistav toime. See aitab neuroosi, unetuse ja
liigse erutuvuse vastu. Samuti on piparmünditeed kasulik juua
peavalu ja iivelduse korral. Rahustava teena tuleks seda juua soojalt
ja meega.
Jahtunud piparmünditee aitab kõhuhädade korral nii
seedehäirete, kõhulahtisuse kui ka mao ülihappesuse puhul.
Piparmünditeel on silelihastele lõõgastav ja soolegaaside teket
pidurdav toime. Piparmünditeed on hea juua sapi- ja maksapõletiku
korral, kuna see suurendab sapi eritust.
Piparmünt leevendab kõhuprobleeme
Rahvatarkus on piparmünti soovitanud mitmete kõhuprobleemide
puhul alates iiveldusest kuni menstruaalvaludeni. Kuid ärritunud
soole sündroomi puhul on piparmündi kasulik mõju saanud ka
teaduslikku tõestust. 2007. aastal Itaalia teadlaste läbi viidud
uuringus leiti, et 75% uuringus osalenud patsientidest, kes võtsid
piparmündiõli kapsleid, said leevendust ärritunud soole sündroomi
sümptomite osas. Austraalia teadlased leidsid 2011. aastal, et selle
põhjuseks on piparmündi valu leevendav toime soolestikus.
Piparmünt leevendab isu
Lihtsalt piparmündikommi nuusutamine võib sind veenda seda mitte
sööma. 2011. aasta uuringus paluti inimestel iga kahe tunni tagant
nuusutada piparmündiõli. Leiti, et nad kurtsid vähem nälga ja
sõid nädala lõikes 2800 kcal vähem kui kontrollgrupp, kes ei
nuusutanud piparmünti. Eelkõige aitab piparmündi lõhn
emotsionaalse söömise ja muidu ajaviiteks näksimise vastu.
Piparmünt aitab pingepeavalude vastu
Pingepeavalud tekivad sageli stressi. Selle vastu võib aga olla
tõhusaks vahendiks tilgake nahale pandud piparmündiõli. On leitud,
et veidi piparmündiõli hõõrutuna laubale ja meelekohtadele aitab
valu vaigistada sama tõhusalt kui levinud valuvaigisti
paratsetamool.
Piparmünt aitab parandada keskendumisvõimet
Piparmündi lõhn annab meile ka vaimseid eeliseid. Piparmündi
nuusutamine võib aidata suurendada mõtteerksust, motivatsiooni ning
parandada saavutusi. Ühes Marylandi osariigi koolis telliti isegi
õpilastele riiklike testide ajaks piparmündikomme.
Piparmünt võib aidata kinnise nina puhul
Üks kahest peamisest aktiivainest piparmündis on mentool –
aine, mis annab paljudele apteegis saada olevatele külmetuse- ja
köharavimitele nende iseloomuliku lõhna. Kuigi ei ole teaduslikku
tõendusmaterjali, et piparmündi lõhn tegelikult aitaks nina lahti
saada, näib, et see paneb sinu aju seda arvama. Inimesed leiavad
pärast piparmündi nuusutamist, et neil on kergem hingata, kuigi
sageli ei ole nende ninas füüsiliselt mitte midagi muutunud. Kuid
vahel, kui sa tunned ennast tõesti viletsasti, siis sellest
piisabki, et veidi paremini tunda.
Kasutatud materjal:
http://www.seemnemaailm.ee/index.php?GID=13763
http://naistekas.delfi.ee/archive/10-pohjust-armastada-arbuusi-ja-soovitused-parima-arbuusi-valimiseks?id=68858969
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aialeht/soovitusi-arbuusi-kasvatamiseks?id=30831647
http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/746-arbuus-sugar-baby.html
http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/138-rosario-h-arbuus.html
http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/2598-harilik-arbuus-asahi-miyako-f1.html
http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/2601-arbuus-baggio-f1.html
http://www.aiamaailm.ee/teised-toredad-urdid/350-piparmunt.html
http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/piparmundi-viis-vahem-tuntud-kasulikku-omadust#.VOnRt2PMSmE
http://et.wikipedia.org/wiki/Piparm%C3%BCnt
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibJvgBM_ouO-SJtA_CxTz9PVxYT7oGbeWPRisjwsfVAMU8RvclFSNST7L7h5FS_eLUWX35dzfp47vNW73YHgqqMD5EpjGDlxibrs97qa4bmcA1w0ddwI3heYIY9P8Z2oZR4Nffhop3kfVH/s1600/peppermint_medicinal_properties.jpg
http://herba.folklore.ee/pildid/piparm%C3%BCnt.jpg
http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/138-rosario-h-arbuus.html
http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/2598-harilik-arbuus-asahi-miyako-f1.html
http://www.aiamaailm.ee/melon-ja-arbuus/2601-arbuus-baggio-f1.html
http://www.aiamaailm.ee/teised-toredad-urdid/350-piparmunt.html
http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/piparmundi-viis-vahem-tuntud-kasulikku-omadust#.VOnRt2PMSmE
http://et.wikipedia.org/wiki/Piparm%C3%BCnt
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibJvgBM_ouO-SJtA_CxTz9PVxYT7oGbeWPRisjwsfVAMU8RvclFSNST7L7h5FS_eLUWX35dzfp47vNW73YHgqqMD5EpjGDlxibrs97qa4bmcA1w0ddwI3heYIY9P8Z2oZR4Nffhop3kfVH/s1600/peppermint_medicinal_properties.jpg
http://herba.folklore.ee/pildid/piparm%C3%BCnt.jpg


VastaKustutaTere
Väga väga põhjalik töö ning palju infot ;) ses suhtes et natsa pikavõitu aga väga hea..
Sain palju asjalikku teadmisi ja proovin ka vist arbuusi kasvatada :)
Palju edu ja tubli töö! :) Päikest! :)
Eneken Eschholz